Telecom bedrijven en abonnementen (of woekerrente) op mobieltjes?

Telecombedrijven in Nederland die toestellen aanbieden in combinatie met een abonnement moeten aan strengere regels voldoen. Aanleiding is een uitspraak van de Hoge Raad van twee jaar geleden. In die zaak werd bepaald dat het bij deze telefoons feitelijk gaat om koop op afbetaling, oftewel een lening.  Gevolg is dat de telecombedrijven zich (ook) aan de maximale rente moeten houden en bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) moeten gaan controleren of hun klanten de abonnementen wel kunnen betalen. Ook moeten ze inzichtelijk maken hoeveel rente ze in rekening brengen voor de lening en moeten ze een bankvergunning aanvragen. 

Deze uitspraak kan (ten dele) ook gevolgen hebben voor de bestendige praktijk van (sommige) telecombedrijven in het Caribisch deel van het Koninkrijk die (ook) toestellen aanbieden in combinatie met een verplichte minimum abonnement.